zondag 18 mei 2014

Eindresultaat





aanhechting opwindsysteem

Ik heb een stukje polystyreenplaat omgeplooid tot het net tegen het opwindsysteem schoof.
Daar kan ik mijn balsa hout aan vastplakken



Ondertussen heb ik een goede propeller bemachtigd, en het systeem werkt nu goed

zelfklevende folie

Voor de stevigheid beplak ik het piepschuim volledig met folie, natuurlijk heeft het ook een esthetische waarde.


vrijdag 16 mei 2014

Test met juiste balans

Omdat ik de juiste propeller nog niet heb, kan ik hem nog niet testen met de aandrijving, maar ik heb de aandrijving om de neus geplakt om eens te testen hoe hij vliegt met het juiste gewicht op de neus.
Dit is het resultaat:

Tegenwind:

Wind in de rug:

 Ik ben zeer tevreden  met het resultaat, want er zit immers nog geen propeller op, en het vliegtuig vliegt vrij goed, zelfs met tegenwind blijft hij nog een seconde ter plaatse hangen in de lucht.


woensdag 14 mei 2014

De aandrijving

Vorig weekend heb ik een nogal ambetante tegenslag ontdekt, mijn aandrijving draait rechts, en blijkbaar draaien alle propellers links.Ik heb 2 oplossingen voor dit probleem, oplossing A: ik bel naar Aerobertics, een grote modelwinkel in brugge, om te vragen of ze daar wel rechtsdraaiende propellers hebben, zo ja, rijden we er nog om. Plan B, ik maak er een duw-propeller van en plaats de aandrijving langs achter op het vliegtuig.

De aandrijving zelf werkt zeer goed, en gaat maar liefst 1min en 30sec mee.

testen definitief model




Nu heb ik de vleugels volledig uit piepschuim gemaakt, en ik kan ze schuiven over een stok, die de romp wordt. Zo kan ik de balans gemakkelijk herstellen. De stok en de vleugels alleen vlogen al zo'n 8 meter ver, zonder dat het vliegtuig een staart of een propeller heeft, dus dat is al een goed teken.







Omdat het piepschuim op zich nogal fragiel is ga ik het rondom rond afplakken met zelfklevende folie. Dan zijn de vleugels steviger en meer aerodynamisch. 


donderdag 8 mei 2014

Proefmodel



Dit is een proefmodel om te testen te doen met het gewicht van de opwindmotor. Als vleugel gebruik ik nu slechts een balsa plank, en dus geen profiel.Ook weegt het vliegtuig waarschijnlijk in zijn geheel teveel. Dit zijn waarschijnlijk de oorzaken waarom het vliegtuig niet zo ver vliegt. Alhoewel het vrij recht vliegt, dus de balancering zit goed.











Omdat enkel een plank als vleugels niet ideaal is, heb ik mijn model ook getest met een profiel op mijn vleugels. Dat heb ik gedaan door in piepschuim, een profiel te schuren. Het ging iets beter, maar ik heb het jammer genoeg slechts 1 keer kunnen testen, want bij de landing is het vliegtuig in 2 gebroken.
Op die manier heb ik ook geleerd dat een romp uit schuim niet ideaal is.


Ook deze keer zit de balans niet helemaal juist, dus dit is echt wel belangrijk, daarom ga ik voor mijn eind-model een vliegtuig met herstelbare vleugels maken, zodat ik de balans altijd kan juist instellen.

Opwind-systeem

We hadden thuis dit exemplaartje van een opwind-robotje liggen, en het bracht me op ideeƫn. Eerst zocht ik naar dergelijke goedkope systemen op internet. Maar deze waren moeilijker te vinden dan ik dacht. Dus mocht ik na lang discussiƫren met mijn vader de toestemming om dit exemplaar uit elkaar te halen.
Met dit als resultaat:




Het kleine messing-cilindertje is een snel-draaiende as waar ik mijn propeller mee kan verbinden, de opwindsleutel is groot en lomp, maar is eveneens afneembaar, dus kan ik hem opwinden, en dan de sleutel verwijderen. Zo is er minder luchtweerstand.


Het plan is om een vliegtuig met propeller, gebaseerd op een zweefvliegtuig te maken dat aangedreven wordt met dit systeem.


dubbeldekker




De dubbeldekker vloog net wat beter dan mijn eerste vliegtuigje, het diende slechts enkel als proefmodelletje om te kijken of het werkt. De filmpjes zijn helaas verloren gegaan, maar het maakt niet veel uit omdat ik toch geen dubbeldekker ga maken, wegens te veel luchtweerstand, en te weinig tijd om dit model precies uit te werken. Jammer, want ik had graag deze uitdaging geprobeerd.

maandag 5 mei 2014

Losse ideetjes


Canardfliegtuigen zijn vliegtuigen met de vleugels aan de achterkant van het vliegtuig, dit vliegtuig kan heel snel vliegen, en kan het langst zonder te tanken in de lucht blijven, maar omdat ik een vliegtuig moet maken dat zo lang mogelijk in de lucht moet blijven is dit misschien niet ideaal.


Een vliegtuig zonder romp: niet gemakkelijk om te maken, maar heel weinig luchtweerstand, dus misschien wel de moeite om eens uit te proberen


Dit is de red baron, het wereld beroemde vliegtuig in de eerste wereldoorlog, volgens mij is het niet voor niets dat deze 3 vleugels boven elkaar heeft, dus wil ik eens een dubbeldekker proberen maken, en misschien daarna wel een driedekker.



vrijdag 25 april 2014

Rubber band plane











Ik heb een rubber band vliegtuig gemaakt volledig volgens de aanwijzingen op internet, het vliegtuig zelf ziet er goed uit, maar het vliegt niet zo heel goed. Dat kwam omdat ik het evenwicht nogal moeilijk vond, het vloog ofwel onmiddellijk met zijn neus naar boven of nam juist een duikvlucht naar beneden. 

Het propellertje draaide wel goed, ik heb het met ijzerdraad verbonden aan de rekker. 


De opdracht